Ojačajte imunitet, abecedom zdravlja

Piše: Selma Hodo

Tokom jeseni i zime više smo podložni padu imuniteta, te upalama i infekcijama. Osim toga, tu je i Covid i sve veći broj zaraženih. S ciljem da u vrijeme pandemije ostanemo zdravi, vrlo je bitno šta unosimo u svoje tijelo. Izbor pravih vitamina i minerala pomoći će našem organizmu da radi normalno, ali će ga štititi i od ostalih bolesti kao što su prihlade i gripa. Osim vitamina i minerala, bitno je da imate i kvalitetan san, smanjite unos kafe, zaboravite na duhan, provodite mnogo vremena na svježem zraku i da imate neku fizičku aktivnost.

Vitamin A

Kada je riječ o poboljšanju imunološkog odgovora na viruse, učinak vitamina A manifestira se povećanjem otpornosti na teške infekcije. Pomaže u stabilizaciji ćelijske membrane i pridonosi normalnom metabolizmu ćelije, te smanjuje mogućnost nastanka raka. Također, poboljšava stvaranje i aktivnost bijelih krvnih zrnaca te podržava funkciju imunološkog sistema. Provitamin A naći ćete u mangu, papaji, dinji, breskvi, bananama, mandarinama, nektarinama, suhim šljivama, mrkvi, žutoj paprici, kelju i blitvi. Aktivni oblik vitamina A nalazimo u namirnicama životinjskog porijekla: mesu, jetri, jajima i mliječnim proizvodima.

Vitamini B

Vitamini iz B grupe veoma su važni za naš organizam. Prema nedavnim studijama vitamin B, ne samo da pomaže u izgradnji i održavanju imunološkog sistema, već bi potencijalno mogao spriječiti ili smanjti simptome Covida-19. U ovu grupu ubrajamo B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu, te B12. Ovi vitamini neophodni su za stvaranje energije, krvnih stanica, pravilan rad probavnog sistema, ali i za bolje pamćenje. Kompleks vitamina B naći ćete u pekarskom kvascu, cjelovitim žitaricama, orašastim proizvodima, mlijeku, mesu, ribi i lisnatom zelenom povrću.

Vitamin C i cink

Vitamin C i cink imaju važnu ulogu u prehrani, imunološkoj odbrani i očuvanju zdravlja. Studija koja je provedena na 50 pacijenata s infekcijom Corona virusom u Shanghaiju pokazala je da je vitamin C jednostavna, ali veoma efikasna molekula u borbi protiv ovog virusa. Osim toga, i studija iz naučnog časopisa JAMA naglašava kako primjena vitamina C pacijentima na intenzivnoj njezi, a koji su imali oštećenje pluća, smanjuje rizik od smrti za gotovo 20 posto. Ovaj vitamin djeluje i kao antioksidans, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta i stoga ga je neophodno unositi hranom. Namirnice bogate vitaminom C su: agrumi, kivi, bobičasto voće, zelena i crvena paprika, špinat, kupus, repa, brokula. Cink možete pronaći u kamenicama, orašastim plodovima, plodovima mora, jajima, govedini, crnom grahu, leći i slanutku.

Vitamin D

Vitamin D veoma je bitan u prevenciji Covida-19, ali i za kasniji oporavak od ove bolesti. Naime, studije objavljene u „Journal of Infection and Public Health“ pokazale su da unos vitamina D pokazuje protektivna svojstva respirativnih infekcija. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, potom u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora, shiitake gljivama, jetri te žumancu.

Vitamin E

Vitamin E snažan je antioksidans i igra ključnu ulogu u regulaciji funkcije imunološkog sisrema. Istraživanja su pokazala da povećani unos vitamina E pomaže u održavanju imuniteta kod starijih osoba. Najbolji izbori vitamina E su svakako povrće i biljna ulja. Možete ga naći u sjemenkama suncokreta, badema, oraha, kikirikija, te lisnatom zelenom povrću. Također, ima ga u ulju šafranike, pšeničnih klica, suncokreta i kukuruznih klica, te u avokadu, slatkom krompiru i špinatu.

Kalij

Kalij obezbjeđuje pravilnu kontrakciju mišića, regulira tjelesnu tečnost i uspostavlja ravnotežu minerala u organizmu. Ima ga u brojnoj hrani. Možete ga naći u avokadu, batatu, špinatu, lubenici, kokosovoj vodi, crnom grahu, suhim kajsijama, krompiru, blitvi, naru i cvekli.

Selen

Selen je jedan od najjačih antioksidanata u prirodi. Ovaj esencijalni mineral, koji se u organizmu nalazi u tragovima, neophodan je za život i normalno funkcioniranje organizma. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu „Frontiers in Nutrition“ utvrdilo je kako bi selen mogao imati značajnu ulogu u upravljanju infekcijom Corona virusom, posebno kod osjetljivih starijih osoba. Autori studije ističu kako bi selen mogao biti koristan zbog utjecaja na obnavljanje antioksidativnog kapaciteta, smanjenje apoptoze i oštećenja endotelnih ćelija. Najviše ga ima u pivskom kvascu i pšeničnim klicama, orašastim plodovima, kao što su brazilski orah i orasi, govedini i iznutrici, jajima, puteru, soji, ribi (tunjevina, bakalar  i haringa), morskim plodovima, bijelom luku, integralnim proizvodima od cijelog zrna, zobenoj kaši i suncokretovom sjemenu.

Pročitajte još