Muči vas hrkanje? Savjeti koji će vam pomoći da riješite problem

Piše: Redakcija

Ako ste od onih koji redovno hrču u snu, a želite to prestati, ili tražite rješenje kako smanjiti hrkanje i noćnu buku vašeg partnera, onda za vas imamo rješenje. Ovi korisni savjeti stručnjaka svakako bi vam mogli pomoći da smanjite hrkanje i kvalitetnije spavate.

Stručnjak za spavanje Narwan Amini otkrio je najbolje načine za prestanak hrkanja.

1. Promijenite poziciju spavanja

– Spavanje na boku umjesto na leđima najbolji je način da spriječite hrkanje. Kada ležite na leđima, gravitacija gura jezik prema grlu, stvarajući blokadu u dišnim putevima zbog čega hrčete – objasnio je Narwan.

2. Redovno vježbajte

– Dobitak težine može potaknuti hrkanje, jer povećava tkivo oko vašeg vrata i grla. Skidanje nekoliko kilograma vježbanjem može ojačati mišiće vrata, a tako biste mogli i spriječiti hrkanje.

3. Pijte više vode

– Dehidracija može zgusnuti sluz u ustima i grlu, pogoršavajući hrkanje. Pijenje puno vode pomaže, omogućujući vam da lakše dišete noću.

4. Radite vježbe protiv hrkanja u grlu

– Vježbe za jačanje mišića u grlu mogu pomoći u zaustavljanju hrkanja – kaže Narwan.

5. Prije spavanja jedite laganije i zdravije

– Ako je želudac noću prepun, dijafragma možda neće imati dovoljno mjesta za širenje tokom disanja te će ometati san. Izbjegavajte mliječne proizvode i držite se hrane bogate proteinima za vrijeme večere, kao što su losos, tuna i puretina koje će se boriti protiv stvaranja sluzi te će vam pomoći da manje hrčete – objašnjava stručnjak.

6. Idite u krevet u isto vrijeme

Ljudi imaju tendenciju da hrču glasnije i češće kada su neispavani.

– Kako biste spriječili iscrpljenost, slijedite dosljedan raspored odlaska na spavanje, izbjegavajte ekrane prije spavanja (zasloni bacaju plavo svjetlo koje održavaju vaš mozak budnim) i jedite lagane, zdrave večere prije spavanja – kaže Narwan.

7. Prije spavanja se istuširajte toplom vodom

Para iz vrućeg tuša prije spavanja može navlažiti vaše nosne prolaze i pomoći vam da bolje dišete noću, ublažavajući hrkanje.

Ako ste iskušali sve ove savjete i nisu vam pomogli, Narwan savjetuje da se obratite svom liječniku.

Izvor: 24sata.hr

(L. M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti