Prepoznajte ih na vrijeme: 10 znakova da imate dijabetes

Piše: Redakcija

Šećerna bolest ili dijabetes je hronična bolest u kojoj su razine šećera u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju, inzulin je taj koji regulira razinu šećera u krvi. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti.

Dijabetes je tihi ubojica našega zdravlja. Šećer u krvi odnosno dijabetes koji nije po kontrolom može čak rezultirati i smrću. Stoga je vrlo bitno pravovaljano reagirati i staviti šećer pod kontrolu.

Brza reakcija je ključna baš kao i kod ostalih bolesti, a mi vam u nastavku otkrivamo deset znakova, koje vam vaš organizam šalje, da imate dijabetes.

1. Učestala glad
2. Učestala žeđ
3. Učestalo mokrenje
4. Pogoršan vid
5. Suha koža
6. Svrbež
7. Rane sporo zarastaju
8. Umor
9. Žarenje u rukama i nogama
10. Utrnulost udova

Ako prepoznajte većinu ovih znakova vrijeme je da potražite pomoć vašeg doktora.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti