Tips & Tricks: Riješite se ljetne upale grla u nekoliko koraka

Piše: Azra

 

Upalu grla uglavnom povezujemo s ružnim i tmurnim jesenjim i zimskim danima, no, iako daleko rjeđe, i ljeti možemo patiti od upale grla koja može biti virusna ili bakterijska. Najčešći simptomi virusne upale grla su bolovi u grlu, mišićima, uglavnom blago povišena temperatura, glavobolja i slabost. Grlobolja je često vrlo neugodna, a može biti uzrokovana virusom, bakterijama, pušenjem ili alkoholom. Upale popraćene peckanjem pri gutanju i crvenilom i suhim grlom možete izliječiti i sami.

Bez antibiotika

Većina upala grla izazvana je virusima i za takvu vrstu upale nisu potrebni antibiotici, nego uglavnom strpljenje i povjerenje u liječnika. Antibiotici ne smanjuju povišenu temperaturu niti umanjuju tegobe gutanja. Virusne upale grla su uglavnom bezazlene, a više se računa treba povesti kod djece ili starijih osoba s oslabljenim imunitetom.

Virusna upala grla se u većini slučajeva možete spriječiti vrlo jednostavno: održavanjem higijene. Prije svega, to podrazumijeva izbjegavanje boravka u skupinama ljudi, izbjegavanje ljudi koji već imaju upalu grla, redovito pranje ruku, posebno poslije rukovanja, poslije upotrebe toaleta te prije pripremanja hrane.

Kako je izbjeći?

Budući da je glavni okidač ljetne grlobolje pad imuniteta, radite na njegovom podizanju. U sokovniku napravite sok od svakog sastojka zasebno, pa ih pomiješajte u visokoj čaši:

2 čehna bijelog luka, 4 mrkve , 3 grančice peršuna

2 mrkve, 1/2 glavice zelene salate, 2 paradajza

Osim toga, kako  biste izbjegli grlobolju, morate se odreći hladnih, gaziranih napitaka. Umjesto toga, pijte svježe cijeđene sokove, mineralnu vodu i mlake nezaslađene čajeve.

Imate li osjetljivo grlo, sklono upalama krajnika morat ćete izbjegavati i sladoled.

Dišite na nos, jer to je jedini ispravni način disanja. Disanje na usta oštećuje sluznicu grla. Ako je potrebno, koristite pastile za grlo i uzimajte sprej za nos s morskom vodom, koji jamči zdraviji disajni sistem. Izbjegavajte pušenje i zadimljene prostore.

Kako je liječiti?

Grlobolja je često vrlo neugodna, a može biti uzrokovana virusom, bakterijama, pušenjem ili alkoholom. Upale popraćene peckanjem pri gutanju i crvenilom i suhim grlom možete izliječiti i sami.

Neugodnog peckanja u grlu možete se riješiti uz pomoć tableta za skidanje temperature iz skupine paracetamola. Osim toga, ove tablete će sniziti i tjelesnu temperaturu koja se javlja zbog upale grla.

Nekoliko puta dnevno isperite grlo slanom vodom. U četiri decilitra mlake vode dodajte čajnu kašičicu soli i ispirajte dva puta dnevno. Ova voda će umiriti upalu i umanjiti neugodne simptome.

Med i limun odlična su kombinacija za vaše bolno grlo. Osim što ublažavaju simptome, pomažu pri izliječenju upale. Limun topi i čisti grlo od sluzi koja se slijeva iz nosa u ždrijelo, a med oblaže sluznicu i sprječava djelovanje bakterija. Topla limunada pravi se od soka jednog limuna i dvije kašičice meda.

Tvrde bombone od mente, limuna ili đumbira također će pomoći vašem bolnom grlu. Cuclajte ih tokom dana, a oni će aktivirati vašu sluznicu i vlažiti grlo.

Kućna apoteka: Čaj od sljeza za bolno grlo

Sljez sadrži antocijane, polisaharide, flavonoide te djeluje umirujuće na sluznice i bronhije. Koristi se za smirivanje kašlja i bolesti bronhija. Radi sadržaja sluzi sljez ima protuupalna svojstva, a obiluje polisaharidima odgovornim u jačanju imuniteta. Listovi sadrže vitamin C, betakaroten i željezo kao dobre saveznike imuniteta.

Dvje kašike korijena sljeza prelijete s dva do tri decilitra mlake vode i stavite da odstoji minimalno dva sata. Čaj možete dodatno zagrijati, procijediti i prema potrebi zasladiti kašičicom domaćeg meda. Pijte jednu do tri šolje čaja dnevno. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti