Šta se dogodi s tijelom nakon što samo sedam dana ne jedemo šećer?

Piše: Azra

Svi volimo slatko, ali nismo svjesni kako je šećer veliki neprijatelj našeg zdravlja. Nakon što ga izbacimo iz prehrane, događaju se značajne promjene.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko spomenutih namirnica.

Njihovim izbacivanjem iz prehrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje, a lako ćete ih zamijeniti prirodnim zamjenama za šećer poput meda ili javorova sirupa.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodit će vam se brojne pozitivne promjene.

Nakon što prestanete konzumirati šećer na samo sedam dana, u vašem tijelu dogodit će se jedna od dvije stvari.

– Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, vjerojatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je ovisnost, a većine ovisnosti ne možemo se riješiti ako prije toga ne osjetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih sedam dana, a ako ste jeli puno šećera, onda i malo duže, možete osjetiti žudnju za šećerom pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te se posljedice obično smanjuju već nakon sedam dana.

Bit ćete manje spori, količina energije tokom dana bit će stabilnija, a popravit će se i vaše raspoloženje.

Nakon mjesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umjesto toga pojačat će se želja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite cijelu godinu bez prerađenih šećera, poboljšat će vam se zdravlje. Tijelo će vam se prilagoditi na funkcioniranje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo vjerojatno izgubit ćete i kilograme.

Napominjemo da si u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vrijeme priuštiti nešto slatko.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promjene koje će vam se zbog toga dogoditi.

Vaša će se tjelesna težina stabilizirati, imat ćete više energije, koža će vam biti zdravija i ljepša, probava će vam postati redovita i prestat ćete željeti šećer.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti