Trening i post: Kako vježbati tokom ramazana?

Piše: L. M.

Lejla Šebić, najprepoznatljivije ime bh. fitnessa i sporta, profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, samo za čitatelje „Azre“ podijelila je vrijedne savjete kako tokom ramazana pravilno održati fizičku akivnost.

Post ima brojne pozitivne benefite na ljudsko tijelo i zdravlje. Za vježbanje dobro znamo da je najbolji put do zdravlja. Upravo poznajući ove činjenice kombinacija posta i vježbanja daje najbolje efekte na unapređenje zdravlja pod uslovom da se pravilno provodi. Tokom ramazana moraju se prilagoditi intenzitet i trajanje treninga. To znači smanjenje težina s kojima se izvode vježbe, smanjenje broja serija i ponavljanja, smanjenje brzine izvođenja i generalno ograničavanje treninga na maksimalnih 30-45 minuta. Kardio trening u ovom period najbolje je zamijeniti šetnjom umjerenog intenziteta nakon iftara, jer pospješuje varenje hrane.

Kada trenirati

Vježbanje je najbolje primijeniti u periodu neposredno prije iftara ili prije sehura, zavisno od ličnog osjećaja, ali i drugih životnih obaveza postača. Tri su dnevna termina kada će vježba biti najefektnija dok postimo. Trening prije sehura, tj. jutarnjeg obroka je period kad možete vježbati bez obaranja opterećenja vrlo efikasno jer nakon toga možete napuniti razinu proteina i hranjivih tvari, kao i piti tekućine tokom samog treninga, ali to bi bilo otprilike u tri sata ujutro, tako da je ovo moguće samo ljudima koji ne rade rano ujutro pa mogu produžiti period spavanja.

Važno unošenje tekućine

Jedan sat prije završetka posta je period koji je općenito dobar za trening niskog intenziteta, a ne HIIT ili treninga s utezima. Razina ugljikohidrata bit će u ovom trenutku vrlo niska, tako da nećete imati energije kao inače, ali to samo jedan sat. Glavni nedostatak je to što ne možete piti vodu tokom vježbanja, pa se pobrinite da dobijete mnogo tekućine u trenutku kada prekinete svoj post. Dobro bi bilo u ovom period posebnu pažnju posvetiti vježbama mobilnosti koje su vrlo važne za zdravlje ljudskog tijela, a ne troše previše kalorija niti iscrpljuju organizam. Trening poslije teravije namaza je dobar jer daje dovoljno vremena za vaše večernje obroke za probavljanje. Tokom treninga možete piti vodu ili dodatne napitke. Negativna strana je anti-socijalna strana rada u ovim momentima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti