10 načina koji će vam pomoći da se opustite ako ste pod stresom

Piše: Redakcija

Hronični stres pridonosi prekomjernoj upali u tijelu koja se može odraziti na vaše zdravlje. Zato uvedite sebi svakodnevno vježbanje joge od 20 minuta, jedite zdravije i čujte se češće s prijateljima. Malo stresa je dobro i neophodno za preživljavanje, ali veliki ili dugotrajan stres može povećati rizik od bolesti vezanih sa stresom, uključujući kardiovaskularne bolesti – dijabetes, depresiju, Alzheimerovu bolest, rak i druge.

Kako započeti sa zdravim promjenama kako biste smanjili razinu stresa?

Meditacija

Unsplash

Analiza 45 studija iz 2017. godine pokazala je da meditacija smanjuje fiziološke markere stresa. Tačnije, meditacija može pomoći u snižavanju razine kortizola, krvnog tlaka i otkucaja srca. Dosljedna meditacijska praksa ljudima pomaže da se bolje nose sa stresnim situacijama.

Uživajte u svojim hobijima

Unsplash

Vježbanje instrumenta, slikanje, kuhanje ili igranje sa svojom djecom – sve su to hobiji koji opuštaju ljude. Sve što čovjeka udaljava od svakodnevnih briga korisno je za smanjenje razine stresa.

Dnevne pauze koje uključuju pokret ili vježbu

Unsplash

Redovna tjelesna aktivnost je dobar način upravljanja stresom i jačanja imuniteta.  Aerobik, koji povećava brzinu otkucaja srca i tjelesnu upotrebu kisika, pojačava razinu endorfina koji izravno utječu na opijatske receptore u mozgu kako bi se smanjila bol i potaknulo zadovoljstvo.

Ako ne želite izaći van, možete samo šetati u krug u svom stanu dok razgovarate s ljudima.

Zdravija prehrana

Unsplash

Hrana poput lososa, pastrve, skuše, inćuna i sardina bogat je izvor omega-3 masnih kiselina koje razbijaju stres poznatih kao DHA (dokozaheksaenska kiselina) i EPA (eikozapentaenska kiselina).

Hrana bogata vitaminom C, poput crvene i zelene paprike, naranče, grejpa i kivija, može biti korisna za smanjenje psihološkog stresa i krvnog tlaka. Fermentirana hrana poput jogurta, kefira i kiselog kupusa sadrži probiotike, koji umanjuju stres i razinu kortizola.

Bez rigoroznih dijeta

Unsplash

Drastično ograničavanje unosa kalorija može povećati razinu kortizola, a njime i stresa.

Smanjeni unos kofeina

– Puno kofeina može povećati razinu kortizola i pojačati učinke stresa na tijelo. Važno je obratiti pažnju na to kako vaše tijelo reagira na kofein. Možda će trebati smanjiti broj šalica koje dnevno popijete ili zamijeniti kavu biljnim čajem kako bi smanjili razinu stresa u tijelu.

 Umjereno spavanje

Nedostatak sna može pridonijeti pojačanom stresu, a stres također može pridonijeti lošoj kvaliteti spavanja, što u konačnici ponovo povećava stres. Sedam do devet sati sna je ključno jer pomaže u smanjenju hormona kortizola u tijelu.

Ako ne možete toliko spavati, probajte dva puta dnevno drijemati po 30 minuta, jednom ujutro i jednom popodne piše Health. Ti kratki odmori pomažu u smanjenju stresa i ublažavanju negativnog učinka na imunitet.

Joga

Unsplash

Istraživanja su pokazala da joga može pomoći u smanjenju razine kortizola i krvnog tlaka.

Izađite u prirodu

Unsplash

Vrijeme provedeno u prirodi ima pozitivan učinak na količinu stresa kod čovjeka. Poboljšava raspoloženje, a postoji još niz zdravstvenih koristi poput smanjenja anksioznosti kod čovjeka i olakšanja depresije.

Povežite se ili potražite pomoć

Ako ne možete osobno biti s prijateljem ili voljenom osobom, telefonski poziv ili videopoziv mogu vam pomoći da ostanete povezani.

Izvor:24.sata

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti