Vježbe na mini trampolinu: Reguliraju pritisak, brišu celulit, tope kalorije

Piše: I.J.

Trampolin je postao glavni saveznik u spremanju tijela za ljeto, ali i za održavanje kondicije. Idealan je za kućne treninge, a u 10 minuta vježbanja na ovoj spravi možete potrošiti jednako kalorija kao u 30 minuta na traci za trčanje. Benefiti ovakve vrste treninga su u zdravlju zglobova, jer doskoci na amortizirajuću podlogu stvaraju znatno manji pritisak na zglobove od onoga na čvrstoj podlozi. Donosimo nekoliko prijedloga vježbi za efektivan trening kod kuće

Zagrijavanje

Jednostavno skakanje po trampolinu je osnovni pokret, a redovnim izvođenjem učvršćujete mišiće natkoljenica, gluteusa i listova.

Stupanje

Ovaj pokret će vam ubrzati puls i potaknuti znojenje te pojačati količinu potrošenih kalorija. Stanite na trampolin nogu raširenih u širini ramena. Dlanove stavite na kukove, a koljena lagano savijte. Naizmjenično podižite noge, savijene u koljenima tako da koljenom dotičete nivo visine struka. Počnite laganim trčanjem u mjestu. Kada se vaša ravnoteža poboljša, postupno povećavajte brzinu do koljena, dok ne budete mogli održavati konstantnu brzinu tokom dvije minute.

Jumping jacks

Jumping Jack je vježba tokom koje su aktivirani mišići nogu i ramena. Stanite uspravno na trampolin, stopala neka budu sastavljena, ruke ispružite uz tijelo, dlanove okrenite prema tijelu. Iz početne pozicije skočite uvis, noge raširite i doskočite na trampolin raširenih nogu u širini ramena. Istovremeno, dok izvodite skok, ruke raširite i dignite lagano savijene u laktovima do pozicije iznad glave, tako da dlanove lagano dodirnete jedan o drugi.

Bočni plank

Stanite u poziciju planka, noge su na podu, a podlaktice oslonjene o površinu trampolina, na sredini. Iz ove pozicije podignite se na dlanove, odradite sklek te se iz te pozicije ponovo vratite u položaj planka. Tokom izvođenja pokreta fokusirajte se na kontrakciju stomačnih mišića.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti