Osim što ćete smršati evo što će se dogoditi vašem tijelu ako postite tri dana

Piše: Redakcija

I dok neki naučnici preporučuju tri obroka i tri međuobroka dnevno, drugi pak preporučuju da ne jedete ništa. Post je jedna od najstarijih praksi u ljudskoj historiji. Na primjer, terapeutska upotreba posta datira najmanje iz petog stoljeća prije nove ere, kada ga je grčki ljekar Hipokrat preporučio pacijentima koji pokazuju određene simptome bolesti.

Osim toga, postoje mnoge dijete koje reklamiraju uzdržavanje od jela i pića, ibilo čega osim vode u određenom vremenskom periodu. Ekipa iz Bright Side-a odlučila jeprovjeriti šta se dešava s našim tijelom ukoliko bismo postili na vodi tri dana.

Snižava krvi pritisak

Post samo na vodi može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, što je jedna od najozbiljnijih bolesti od kojih pati moderni svijet. Post pokazuje obećavajuće rezultate, čak i kod osoba sa graničnim visokim krvnim pritiskom.

Ubrzava metabolizam

Hormoni insulin i leptin igraju ključnu ulogu u pokretanju metabolizma organizma. Inzulin pomaže u skladištenju nutrijenata iz krvotoka, dok leptin služi kao hormon sitosti. Istraživanja pokazuju da post na vodi može učiniti vaše tijelo osjetljivijim na ove hormone. Veći nivo osjetljivosti povećava efikasnost ovih hormona, što znači da će vaše tijelo moći smanjiti šećer u krvi i spriječiti gojaznost.

Sprječava hronične bolesti

Smatra se da post na vodi smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca. Osim toga, istraživanja na životinjama sugeriraju da gladovanje u vodi može potisnuti gene ključne za rast stanica raka.

Poboljšava funkciju mozga

Post je prvi put propisan kao tretman za epilepsiju prije više od 2.000 godina. Štaviše, istraživanja pokazuju da post pomaže da se razbistri um i napuni osjetila, a istovremeno stimulira rad mozga. Također, post može poboljšati kognitivne funkcije, zaustaviti kognitivni pad koji je povezan sa starenjem, smanjiti neurodegeneraciju, smanjiti oštećenje mozga i poboljšati funkcionalni oporavak nakon moždanog udara.

Gubitak težine

Prednost koja se najčešće povezuje s postom je gubitak težine. Gubitak težine nastaje kada vaše tijelo prijeđe iz stanja sitosti u stanje gladovanja. Bez hrane za sagorevanje energije, vaše telo počinje da sagorjeva tjelesne masti da bi nastavilo da radi. Na dan posta od 24 sata izgubit ćete oko trećinu ili pola kilograma masti, a ne vode.

(S.H.P)

Pročitajte još