Ove namirnice su saveznici protiv prehlade i gripe: Sačuvajte svoj imunitet tokom cijele zime

Piše: Z.T.

Kako očuvati imunitet tokom hladnih dana, pitanje je koje svako od nas postavlja. Hladno vrijeme, kao i učestale padavine, mogu narušiti naš imunološki sistem. Da bismo izbjegli prehladu bilo koje vrste, vrlo je važno posvetiti pažnju ishrani. Svaka sezona nosi svoju vrstu namirnica, stoga pravilnim izborom prehrane i u zimskim mjesecima izbjegnite pad imuniteta, jedite kvalitetno, hranjivo i zdravo. Iako je izbor voća i povrća tokom zime oskudniji nego inače, ipak ima dovoljno namirnica koje su bogate vlaknima i antioksidansima, a možete ih dodati svakom obroku. Kako biste bili zdravi i uspješno se izborili protiv zimskih bolesti, trebate jesti namirnice domaćeg podneblja, po mogućnosti svježe skuhane kod kuće. Pravilna ishrana, izbjegavanje stresa, dovoljno sna i umjerena fizička aktivnost su ono što vam je potrebno da biste kvalitetno, bez prehlada i pada imuniteta, prezimili i ove hladne mjesece koji su pred vama.

 

Celer

Korjenasto povrće poznato je kao čuvar imuniteta, a tako djeluje upravo zato što je prepuno vitamina i minerala. Celer kao povrće je odličan izbor za jačanje nervnog sistema, ali i za obnovu kože te poboljšanje cijelog imunološkog sistema. Izvor je vlakana i važnih vitamina K i B. Celer se može koristiti svjež, ali je dobar i u kuhanim jelima. Jedna je od glavnih namirnica koje će vam tokom zime pružiti zaštitu od prehlade.

 

Cvekla

Iako je najčešće jedemo ukiseljenu, šteta je cveklu ne iskoristiti na druge načine. Odlična je za podizanje imuniteta i poboljšanje krvne slike. Cvekla je bogata vitaminima B i folnom kiselinom te mineralima kao što su kalcij, magnezij, željezo, selen, jod i kalij. Cveklu u hladnim zimskim danima možete izribati s jabukom, pa dobiti pravu zimsku poslasticu. Ukoliko ste ljubitelj sokova, cveklu možete i iscijediti i dobiti tamnoljubičasti sok, koji je prava bomba za vaš organizam.

 

Mandarina

Mandarine su vrlo bogate vitaminom C, antioksidansima te luteinom i zeaksantinom, a u stotinu grama ovog malog narandžastog voća, koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C. Zbog veoma malog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se uvrstiti u jelovnik osoba koje pokušavaju izgubiti višak kilograma. Ubrzava i metabolizam te tako pomaže u topljenju masnih jastučića na predjelu stomaka. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže uravnotežiti nivoe šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

 

Narandža

Narandža je odličan izvor vitamina i minerala, a odličan je saveznik u detoksikaciji organizma. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana. Narandže posjeduju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim, on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele. U soku narandže koncentrirana su njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva. Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura.

 

Limun

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našoj planeti. Uspješno zaustavlja bolesti poput laringitisa, gripe, prehlada, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, artritisa i bronhitisa. Sadrži pektin, folnu kiselinu, vitamine, fosfor, kalij, kalcij, mangan te djeluje preventivno i blagotvorno na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema. Limun štiti od velikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati superhranom. Ako redovno konzumirate limun, možete spriječiti razvoj bakterija i virusa u svom organizmu. Postoji mnogo načina da ovu namirnicu uvrstite u svoj svakodnevni meni.

 

Grejp

Grejp je voće bogato vitaminom C, a funkcija mu je da jača imunitet, regulira metabolizam te sprječava razvoj karcinoma. Osim toga, sprječava infekcije i prehlade, te čisti crijeva, što je dovoljno razloga da se ovo voće uvijek nađe na vašem kuhinjskom stolu. Nova saznanja o grejpu potvrđuju da je ovaj plod vrlo efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje protiv gripe i prehlade. Od cvijeta drveta grejpa priprema se esencija koja liječi nesanicu, ali i tegobe izazvane bolestima želuca i srca, dok ekstrakt lista ima protuupalno djelovanje. Sok je bogat bioflavonoidima koji pospješuju metabolizam i potiču proces mršanja, blagotvorno djeluju na funkcije jetre i jačaju arterije.

 

Nar

Nar se u narodu naziva još šipak ili morganj, a riječ je o plodu žučkasto-crvene boje prepune jestivih sjemenki koje dozrijeva u kasnu jesen. Iako se smatra jednom od najljekovitijih voćki uopće, rijetko kad je jedemo i koristimo u pripremi jela. Jedna voćka nara zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Stoga ne čudi što se preporučuje redovna konzumacija nara s ciljem osnaživanja imuniteta, a naročito u vrijeme sezonskih prehlada, viroza i gripa. U naru se nalazi i antioksidant punicalagin koji povoljno utječe na zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Nar je bogat kalijem, kalcijem, fosforom i željezom pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba te odličnom prevencijom od osteoporoze.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti