Da bi godine bile samo broj: 40 superhrana koje treba jesti nakon 40.

Piše: M. K.

Kažu da su godine samo broj. Možda vam je 40, a osjećate se kao da vam je 30, ali činjenica je da, ipak, trebate biti pažljiviji šta unosite u svoje tijelo. Kako starimo, metabolizam se usporava, a krvnim pritiskom i holesterolom postaje teže upravljati. Međutim, to što kucate na vrata petoj deceniji ne znači da morate živjeti samo od suhih pilećih prsa i brokula na pari.

Evo 40 najkorisnijih superhrana koje je sigurno jesti sa 40 godina.

1. Brašno od badema

Jedan od najefikasnijih načina za održavanje zdravlja je smanjenje broja rafiniranih ugljikohidrata. Rafinirani ugljikohidrati nalaze se u tjestenini, kruhu i krekerima. Međutim, ne morate se suzdržati od jedenja pečenih proizvoda: jednostavno pređite s rafiniranog brašna na bademovo brašno. Manje je ugljikohidrata, više zdravih masti, pa čak i tragova proteina.

2. Divlji losos

Kako dosegnete 40-te, mogli biste primijetiti drastičnu promjenu apetita. Da biste ga kontrolirali, morate unositi više vitamina D3 i nemasnih proteina – u osnovi divljeg lososa. Njihov visok sadržaj omega-3 masnih kiselina također pomaže u zadržavanju funkcija mozga.

 3. Biserni ječam

Jedna od najzdravijih žitarica koje možete jesti je biserni ječam. Njegov visok sadržaj vlakana značajno smanjuje vrijednosti holesterola na nivo kojim se više može upravljati. U osnovi, biserni ječam je zdrava hrana za srce koju biste trebali više konzumirati kako starite.

4. Mlijeko na biljnoj bazi

Okrugli trbuščić može biti pokazatelj da biste trebali smanjiti hranu koja izaziva nadimanje. To znači smanjenje količine kravljeg mlijeka i vrhnja koje stavljamo u kafu. Izvrsna zamjena za mliječne proizvode bila bi biljno mlijeko iz soje ili badema.

5. Cimet

Često za zdravu hranu pogrešno smatramo da ima neprijatne okuse, ali ako nezdrave šećere i druge arome zamijenimo cimetom i dodamo ga u kafu ili zobene pahuljice, itekako ćemo počastiti svoja čula. Osim što poboljšava okus, jedna kašičica mljevenog cimeta smanjuje rizik od povećanja nivoa insulina.

6. Chia sjemenke

Jedna od najboljih stvari kod određenih masti, poput omega-3, jeste da vam, zapravo, mogu pomoći da izgubite kilograme. Budući da dob usporava metabolizam, potrebna im je sva pomoć. Konzumacija chia sjemenki jednostavan je način za povećanje unosa omega-3 i održavanje tankog struka.

7. Tamna čokolada

Riješiti se slatkiša može biti teško, čak i kad odrastete. Dobra stvar je što je tamna čokolada zapravo korisna za zdravlje starijih ljudi, pod uvjetom da jedete pravu vrstu čokolade. Pronađite pločicu s najmanje 70% čvrstih sastojaka kakaa, kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti.

8. Fermentirana hrana

Vodite računa da se dijeta ne sastoji od prerađenog mesa i grickalica, jer kasnije mogu uzrokovati probavne probleme. Kako bi se uravnotežili učinci takve hrane, dobra je ideja konzumirati fermentiranu hranu poput kiselih krastavaca i kiselog kupusa. Probiotici koje pružaju daju vašoj crijevnoj flori dodatnu snagu u rješavanju od nezdravih obroka.

9. Paradajz

Paradajz sadrži likopen, vrstu antioksidansa koji pomaže u čišćenju zidova arterija i minimizira rizik od nakupljanja vode. Obavezno dodajte gomilu paradajza u omlet za salatu i doručak. Imajte na umu da se kečap ne računa.

10. Maline

Maline sadrže i fitohemikalije koje preveniraju rak te imaju ogromnu količinu vlakana – osam grama po šoljici. Ako se osjećate preopterećeno, šačica malina mogla bi biti upravo ono što vam treba.

11. Kurkuma

Ovaj popularni začin iz azijske kuhinje stoljećima se koristi u tradicionalnim lijekovima. Njihova protuupalna svojstva pomažu u liječenju želučanih problema i žgaravice. Redovna konzumacija kurkume također je povezana sa značajnim smanjenjem rizika obolijevanja od Alzheimerove bolesti kasnije u životu.

12. Borovnice

Borovnice su najpoznatije po tome što su prepune antioksidanata koji djeluju u borbi protiv prehlade i upala. One također mogu biti zamjena za grickalice i izvrsna su podloga za smoothije. Ubacite borovnice u blender sljedeći put kada vam zatreba energija za razbuđivanje ili vježbanje.

13. Lubenica

Likopen, kalij, vitamin C i tona vode – eto to je lubenica. Lubenica je odlična ljetna zamjena za grickalice i pića. Postoje čak i slana jela od lubenice koja su vrlo ukusna!

14. Jaja

Vrijeme je za omlet! Možda ste čuli da su omleti od bjelanjaka zdravi, ali zapravo je žumanjak prava čarolija. Zdrave masti pronađene u žumanjku umanjuju glad i smanjuju masnoće na trbuhu. Sljedeći put kad budete žudili za jajima, nemojte izostaviti tekuću žutu boju.

15. Jetra

Možda vam se ne sviđa, ali jetra zapravo pomaže našoj jetri da filtrira i eliminira toksine iz našeg tijela. Jetra je također prepuna vitamina B poput B12 koji poboljšava protok krvi održavajući naše arterije zdravima. Ipak, nemojte jetru stavljati često u plan svoje prehrane, jer ona sadrži više holesterola nego što vam treba. Jedna porcija sedmično trebala bi biti dovoljna.

16. Avokado

Avokado, bogato, kremasto, lijepo zeleno voće ne samo da zadovoljava jezik, već je i ugodno tijelu. Sadržaj monozasićenih masti u avokadu pomaže u smanjenju holesterola i ispuhivanju okruglog trbuha. Avokado vas također duže drži sitima, što dodatno podržava gubitak kilograma.

17. Bijelo meso

Dok kucate na vrata 40-ih, najbolje je kloniti se jakog crvenog mesa i umjesto toga se odlučiti za mršaviju opciju. Zdrave alternative uključuju piletinu i ribu.

 18. Crveni luk

Crveni luk sadrži flavonoide kvercetin i antocijanin za koje je poznato da se efikasno bore protiv raka debelog crijeva i raka dojke.

 19. Zob

Da biste smanjili rizik od srčanih bolesti do 20%, morat ćete dodati konzumnu zob u svoju uobičajenu jutarnju rutinu. Počnite dan sa zdravim srcem, odnosno smoothiejem od zobi ili zdjelicom zobenih pahuljica. Dodajte cimet i med, kako biste im dali prirodnu, zdravu slatkoću.

20. Slanutak

Pun vlakana, slanutak spada u vrstu graha bez kojeg ne biste trebali živjeti. Najboljeg su okusa ako ih pospete limunom, malo soli i kajenskim biberom. Možete čak i sami napraviti svoj humus sa slanutkom koji ćete koristiti kao umak za povrće.

21. Crni grah

Znate šta djeluje dvostruko više na smanjenje rizika od srčanih bolesti? Crni grah! Svakodnevna porcija crnog graha može pomoći vašem srcu da pumpa jače i duže, zahvaljujući sadržaju magnezija, vlakana, kalija i B vitamina.

22. Špinat

Špinat, lisnata zelena biljka iako je većina djece ne voli, pomaže u smanjenju želučane masti. Svi bismo trebali jesti špinat, jer je on prepun željeza, vitamina E i betaina koji eliminiraju skladištenje masti i toksina u jetri.

23. Laneno sjeme

Konzumiranje lanenih sjemenki pomaže u povećanju dobre vrste holesterola (HDL), a stomak nam duže ostaje puniji. Jedna porcija lenenog sjemena sadrži malo više od tri grama vlakana. Dodajte laneno sjeme u jutarnji smoothie, kako biste prije ručka zadržali osjećaj sitosti.

24. Mrkva

Ako imate manjak vitamina A, a to je nešto što se događa mnogim ljudima starijim od 40 godina, onda samo grickajte mrkvu. Mrkva srednje veličine može vam pružiti više od 200% preporučene dnevne doze kako bi vaše oči ostale oštre, a koža svilenkasto glatka.

25. Kelj

Sadržaj vitamina A, C i K u kelju ima protuupalna svojstva. Također prepun je vlakana, kalcija i željeza. Ako ne možete podnijeti okus špinata, kelj vam može biti izvrsna zamjena.

26. Potočarka

U 40-im vam definitivno treba i više salate, a možete je obogatiti dozom potočarke. Sirova potočarka može smanjiti oštećenje DNK i rizik od raka za više od 15%. Također, pomaže da vaša koža izgleda mlado.

27. Jabuke

Svi ljekari preporučuju jabuku dnevno. Jabuke su pune pektina koji pomaže našem tijelu da smanji količinu holesterola. Najbolji dio je što bilo koja vrsta jabuka bilo koje boje sadrži pektin, pa bez obzira volite li slatke crvene ili kisele zelene, u potpunosti ćete iskoristiti pektin.

28. Med

Od svih zaslađivača – i prirodnih i umjetnih – med je jedini koji zapravo ima zdravstvene koristi. Sadrži željezo, bakar, magnezij, fosfor, mangan, natrij, kalij i cink. Ukratko, ova hemijska jedinjenja zajedno pomažu u jačanju vašeg imunološkog sistema.

29. Banane

Banana dnevno može smanjiti rizik od srčanog udara za trećinu. Jedna banana! Sadržaj kalija u bananama izuzetno je koristan u održavanju krvnog pritiska na prihvatljivom nivou. Ako biste se za poboljšanje zdravlja oslanjali na dva voća, to bi trebale biti jabuke i banane.

 30. Maslinovo ulje

Osnovna mediteranska prehrana, maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti od kojih stariji ljudi definitivno imaju koristi. Osim što vam pomaže u mršavljenju smanjenjem kalorija, maslinovo ulje dolazi s vitaminima A, D, E i K – koji su svi potrebni za pomoć našim srcima.

 31. Mahune

Ova vrsta graha je odličan izvor kalija i vlakana, a oba su potrebna za poboljšanje zdravlja našeg srca.

32. Zelena salata

Jedna šoljica može vam dati više od 35% dnevne preporučene doze vitamina A, koji je neophodan za lijepu, elastičnu kožu i savršen vid. Također je zelena salata bogata vitaminom C koji pomaže u poboljšanju sposobnosti našeg imunološkog sistema.

 33. Crveno vino

Svaka mješavina crvenog vina sadrži resveratrol, hemijsko jedinjenje koje djeluje na smanjenje LDL holesterola (loše vrste) i povećanje HDL holesterola (dobre vrste). Ako ste u prošlosti patili od krvnih ugrušaka, trebali biste povećati potrošnju crvenog vina na dvije čaše dnevno.

34. Bijeli luk

Ako ga konzumiramo samog, ostavlja neprijatan zadah, ali on definitivno svemu čini okus ljepšim. Bijeli luk je prirodni detoksikant koji dobro djeluje na smanjenje nivoa holesterola i krvnog pritiska. Također je povezan i sa značajnim smanjenjem rizika od raka jednjaka i želuca.

35. Orasi i bademi

Ako četiri ili pet puta sedmično pojedete porciju oraha, možete smanjiti rizik od srčanih bolesti za više od trećine! Imaju veći sadržaj masti od većine, ali su takođe prepuni omega-3. Umjesto oraha možete uzeti i nekoliko šaka badema. Magnezij u bademima održava naša srca u formi.

36. Teletina i govedina

Starenje znači i propadanje mišića, pa je više potrebno raditi vježbe, a da biste pomogli u razvoju mišićne mase, trebaju vam dovoljne količine proteina iz prirodnih izvora. Govedina iz takvih izvora, odnosno ona koja je hranjena travom, puna je proteina i omega-3 koji pomažu u sagorijevanju masti.

37.  Kuhani kikiriki

Sirovi kikiriki je dobar, jer sadrži proteine ​​i vlakna. Međutim, ako želite otkriti skrivene tajne ovih granatih mahunarki, njihovo kuhanje oslobodit će resveratrol koji čini čuda za vaše srce.

38. Spirulina

Spirulina u prahu izvor je bjelančevina pogodan za vegane. Također je ispunjen antioksidansima, kalcijem, željezom i vitaminom B1. Dodajte nekoliko kašika ovog praha algi u jutarnji smoothie, kako biste zadržali slobodne radikale.

39. Slatki krompir

Poput lubenice i banana, slatki krompir sadrži kalij koji pomaže u jačanju našeg imunološkog sistema i srca. Batat sadrži karotenoide koji reguliraju nivo glukoze u krvi.

40. Guava

Ovo tropsko voće sadrži ogromne količine vitamina C i samo jedna šoljica guave može dati gotovo 600% preporučene dnevne doze!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti