Seks je vrlo važan: Zdrav je, sagorijeva kalorije, a starenje ne igra ulogu

Piše: Preuzeti tekst

Zagrijavanje za seks izaziva izljev hormona dobrog raspoloženja koji mogu smanjiti stres i poboljšati san. Nije važno koliko često prakticirate seks i radite li to sami ili s partnerom, samo imajte na umu da nam zdrav seksualni život pomaže da se osjećamo ispunjenima.

Preduvjet seksualnog zdravlja je da je utemeljeno na pristanku, poštenju i obostranom zadovoljstvu, a ovo su blagodati za naše zdravlje koje nam pruža spolni odnos.

Ublažava stres i tjeskobu

Pokazalo se da seksualno uzbuđenje smanjuje razinu hormona stresa kortizola, što objašnjava zašto djeluje tako opuštajuće. Dodatni razlog zbog kojega seks pomaže u ublažavanju stresa i tjeskobe je oslobašanje endorfina, hormona sreće koji nam podiže cjelokupno raspoloženje.

Endorfin su neurotransmiteri povezani s povećanim osjećajem zadovoljstva, motivacije i energije. Osim seksa, endorfin oslobađaju i druge aktivnosti poput vježbanja, smijanja i jedenja ukusne hrane.

Pojačava intimnost i libido

Spolni odnosi su noramlan dio svake zdrave veze jer povećavaju otpuštanje oksitocina. Nazivan još i hormon ljubavi, oksitocin je povezan s osjećajima povjerenja i empatije koji su ključni za izgradnju intimnih odnosa.

Ako imate intimnu vezu i osježate se jače povezani s partnerom, velika je vjerojatnost da će se i vaša želja za seksom, odnosno libido, povećati.

Uobičajenu rutinu vježbanja ne možete nadomjestiti seksom, ali može vam potaknuti ubrzani rad srca i sagorjet će vam više kalorija nego sjedenje na kauču.

Jedno istraživanje iz 2013. pokazalo je da heteroseksualni parovi u ranim 20-im godinama sagorjevaju tijekom prosječnog spolnog odnosa između 69 i 100 kalorija, što je otprilike ekvivalent trčanja 10 minuta na traci. Koliko će kalorija sagorjeti, ovisi o trajanju i intenzitetu ‘igre pod plahtom’.

Može pomoći da se bolje naspavamo

I muškarci i žene, prema studiji iz 2019. godine, primijetili su bolji san nakon orgazma, bilo da su ga postigli s partnerom ili masturbacijom. Seks općenito, a kod žena posebno orgazam, pomaže u oslobađanju oksitocina koji izravno utječe na mozak i potiče opuštanje, pa čak u manjoj mjeri djeluje i kao sedativ.

Prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu, orgazam također povećava razinu prolaktina, hormona povezanog s osjećajem pospanosti i opuštenosti.

Može osnažiti imunološki sistem

Seksualno aktivne žene, pokazalo je malo istraživanje iz 2018. godine, imaju u slini veću razinu antitijela zvanih imunoglobulin A, u odnosu na žene koje apstiniraju od seksa.

Nedostatak imunoglobulina A može povećati rizik od određenih respiratornih bolesti poput upale pluća i bronhitisa, kao i od infekcija sinusa, ušiju i očiju. Studija stoga sugerira moguću povezanost seksa i imunološke funkcije, iako istraživači navode da su potrebna detaljnija istraživanja.

Druga su istraživanja pokazala da masturbacija može ojačati imunitet i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Može smanjiti krvni tlak i pomoći u prevenciji srčanih bolesti

Prvi način na koji seks pomaže zdravlju srca je ubrzavanje otkucaja srca, pa prakticiramo li ga redovito možemo pomoći srcu da krv učinkovitije pumpa kroz tijelo i pri tome snižava krvni tlak. Međutim, neka istraživanja pokazuju da bi seksualna aktivnost mogla potaknuti neželjeni ishod, psobito kod ljudi s anamnezom načetog kardiovaskularnog zdravlja.

Drugi način djelovanja je otpuštanje koemijskih spojeva tijekom seksa koji smanjuju stres i tjeskobu, stanja povezanih s visokim krvnim tlakom.

Držanje krvnog tlaka u normalnim granicama jedna je od glavnih preporuka za prevenciju srčanih bolesti, jer visoki krvni tlak može dugoročno štetiti srcu i dovesti do opasnih stanja.

Može pomoći u ublažavanju boli

Seks oslobađa endorfin, za koji je nekim istraživanjima dokazano da može pomoći u ublažavanju mensrualnih bolova i bolova tijekom porođaja. Osim toga, premaklinici Mayo, endorfin može pomoći i kod blažavanja kronične boli.

U određenim situacijama seks može i uzrokovati bol, ali i tu ima pomoći. Stanja poput endometrioze, vulvodinije ili menopauze može ženama seks učiniti bolnim iskustvom, ali često rješenje može biti fizikalna ili seksualna terapija.

Srušen je mit da žene s godinama gube želju za seksom

Također, istraživanje koje je tokom 15 godina pratilo više od 3.200 žena srušilo je mit da žene nakon ulaska u srednju životnu dob gube zanimanje za seks .Optrilike četvrtina žena ocjenjuje seks vrlo važnim, a studija je pokazala da znatan broj žena visoko cijene seks čak i kad stare, što nije ništa nenormalno’, kaže za CNN dr. Holly Thomas, glavna autorica istraživanja i docent medicine na Sveučilištu u Piitsburghu.

Dr. Stephanie Faubion, medicinska direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu, koja nije bila uključena u studiju, kaže da su rezultati studije prilično osvježavajući te da pružaju dragocjeni uvid davateljima zdravstvenih usluga koji sada mogu odbaciti mit da je opadanje seksualne želje prirodni dio starenja. Žene koje se u svom zdravstvenom radu bave ovim pitanjima kažu kako se rezultati prijašnjih studija, koje su otkrivale da žene starenjem gube zanimanje za seks, ne podudaraju sa stvarnošću koju one u svom radu primijećuju.

Jedan od problema, kaže dr. Thomas je što su prethodna istraživanja u određenom trenutku ženina života zabilježila njezinu seksualnu želju i uspoređivala je s takvim bilješkama u kasnijim desetljećima života.

-Ta vrsta longitudinalne studije s vremenom pokazuje samo prosjeke, a ako stvari gledate kroz prosjeke, može vam se činiti kao da svi slijede isti obrazac – kaže Thomas i objašnjava da su u novoj studiji koristili drugačiju analizu koja je omogućila praćenje putanje ženine seksualne želje kroz vrijeme.

-Primjenom različite vrste tehnike, uvidjeli smo da postoje značajne skupine žena koje slijede drugačije obrasce -kaže Thomas.

Otprilike četvrtina žena (28 posto) uklapa se u tradicionalna razmišljanja i manje cijene seks ulaskom u srednju životnu dob, ali druga četvrtina sudionica istraživanja izjasnilo se potpuno suprotno pa je za njih 27 posto seks i dalje vrlo važan i u 40-im, 50-im i 60-im godinama.

Zajedničke karakteristike ženama koje i dalje cijene seks su visoko obrazovanje, manje depresivnosti i bolje seksualno zadovoljstvo prije ulaska u srednju životnu dob. Studija otkriva i kako rasa i etnička pripadnost također igraju ulogu u interesu za seks, pa za razliku od Afroamerikanki kojima je seks važan i u srednjim godinama, Kineskinje i Japanke mu ne daju toliku važnost. Thomas naglašava da su razlog tome vjerojatno sociokulturni čimbenici, a ne biološki.

Najviše žena, njih oko 48 posto, pripada trećem obrascu, ženama koje su cijenile zdrav seksualni život prilikom ulaska u menopauzu, ali su postupno gubile interes tijekom 50-ih i 60-ih godina. Stručnjaci navode kako su brojni emocionalni, fizički i psihološki čimbenici koji mogu utjecati na ženin pogled na seks, a većina ih se može podijeliti u četiri kategorije.

Zdravstveno stanje

Ulaskom u perimenopauzu u u 40-im i 50-im žene počinju doživljavati hormonalne promjene zbog kojih seks pruža manje zadovoljstva, a može čak i biti bolan. Osim toga, javljaju se i druge zdravstvene tegobe, poput artritisa, zbog kojega seks također može biti bolan, ili dijabetesa koji smanjuje osjećaj.

Mentalna i emocionalna stanja

Psihološka komponenta seksa može jako utjecati na razinu seksualne želje kod žena. Glavni igrači ove kategorije su povijest seksualnog ili fizičkog zlostavljanja, borba sa zlouporabom sredstava ovisnosti, depresija, tjeskoba i stres.

Utjecaj partnera

Žene u srednjoj životnoj dobi mogu se suočiti s dramatičnim i uznemirujućim promjenama u svom romantičnom životu, koje mogu znatno utjecati na njihovo zanimanje za seks.

Društveni utjecaji

Društvo također može utjecati na to kako se žena osjeća po pitanju seksa. Vjerske, kulturne i obiteljske vrijednosti na ovu temu mogu igrati veliku ulogu u udobnosti seksa i zadovoljstvu koje pruža.

-Društvo nas uči o ostarjelim ženama, i zato se nekim ženama seksualnost čini lošom- kaže Faubion i dodaje da bi žene trebale voljeti seks.

-U svojoj klinici srećem dosta žena dobne skupine od 60 do 65 godina koje nikada nisu imale nikakvo spolno obrazovanje, njihovi partneri nisu imali nikakvo spolno obrazovanje, i zapravo ne žele znati puno o svim tim stvarima- kaže Faubion.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Unsplash

Pročitajte još